tiistai 30. huhtikuuta 2013

Kulttuuria Gallian kukoille (ja meille muillekin)

Notre Dame Reimsin siniset lasimaalaukset
on tehnyt Marc Chagall 
Olemme löytäneet loistavan matkamuistokaupan, josta olemme ostaneet jo vaikka minkämoista pikku tilpehööriä. Yleensä tuppaan välttämään niitä, mutta tämä on kiva. Kaupasta löytyy myös ihania Gallian kukkoja. Harmi vaan, että molempien matkalaukut ovat jo täynnä. Muutoin tulisimme kassit täynnä kukkoja ja viiniä kotiin.

Sitten sitä kulttuuria. Notre Damen katedraalia olemme ihailleet kaikkina iltoina ulkopuolelta ja kävimme myös sisäpuolella ensimmäisenä iltana. Tänään opimme, että katedraalia on pommitettu pahasti 1. maailmansodan aikana ja se on rakennettu uudestaan arkkitehti Henri Deneux`n toimesta. Hauskana yksityiskohtana on, että Rockefeller jr. on hankkinut rahoituksen tähän uudelleenrakentamiseen. Siksi Reimsistä löytyy rue Rockefeller.

Taun palatsin takka on
kuorrutettu ranskanliljoilla
Tämän kaiken saimme tietää Palais du Taussa. Nimi Tau tulee kreikan kielen aakkosten kirjaimen T lausumistavasta. Palatsi on alun alkaen ollut T:n muotoinen. Palatsi on tehty Reimsin piispalle ja sen viereen on myöhemmin rakennettu katedraali. Taun palatsissa on kruunattu kaikki Ranskan kuninkaat 1800-luvun alkuun saakka.

Taun palatsin ensimmäisissä huoneissa oli gobeliineja, jotka kertovat palatsin historiasta. Ne eivät oikein kiinnostaneet, joten hoppuilimme katsomaan katedraalin pommituksen jälkeisiä jäännöksiä. Museosta löytyi myös piispan aarteita ja jäljennös kruunauskruunusta.

Kukas sieltä kurkistaa?
Museon lasten puoli.
Reimsissä on museoissa hauska tapa sekoittaa yhteen vanhoja ja uusia elementtejä. Näin myös Taun palatsissa. Pienestä kappelista löytyi punaisesta neon-kaapelista taivuteltu enkeli roikkumassa katosta. Museon viimeiseen huoneeseen oli koottu nykytaidetta. Yksi museon huoneista oli tarkoitettu lapsille.

Kävimme myös Musée des beuax-arts de Reimsissä. Vaihtuvaan näyttelyyn oli koottu teoksia - kappas!- shampanjasta. Näyttely oli oikein hauska, sillä se sisälsi sikinsokin mainosviuhkoja, Picassoa, shampanjalaseja ja Muchaa. Lisäksi sinne oli valittu muutamia videoita shampanjaan liittyen, kuten Alfred Hitchcockin lyhytelokuva Champagne.

Tässä pääasialliset Reimsin nähtävyydet shampanjatalojen ohella. Ne kaikki sijaitsevat noin sadan metrin säteeltä toisistaan. Jos siis on pitkä viikonloppu aikaa ja mielii Ranskaan, kannattaa Pariisin sijasta harkita Reimsiä, joka on juuri sopivan kokoinen muutaman päivän visiitille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti