tiistai 30. huhtikuuta 2013

Klara vappen!

Täällä ei selvästikään olla vesiselviä, mutta vapputunnelmissa kuitenkin. Tänään vuorossa oli toinen shampanjatalo-kierros. Eilen kävimme Mumm`lla ja kansainvälisesti tunnetun talon vastapainoksi valitsimme tänään pienen, edullisten shampanjoiden tuottajan, Charles de Cazanoven.
Kypsytystä tynnyreissä

Vanhan kertauksena kävimme läpi shampanjan valmistuksen läpi. Eilisestä tekstistä unohdin, että kun shampanjan sakka poistetaan, pullon yläosa jäädytetään. Näin sakka jäätyy ja tulee ulos paineella kun korkki avataan. Muista asiavirheistä en voi syyttää huonoa englannin puhumista (eilen Mumm`n opas oli britti) vaan valitettavasti ymmärryspuolta.

Shampanjan kypsennystankki
Charles de Cazanove fermentoi itse tuotteensa Reimsin tehtaalla ja juoma viedään pullotettavaksi Eperneyhyn. Sieltä se palaa taas Reimsiin hiivaisena ja sokerisena ja  se kypsytetään valmiiksi tuotteeksi.

Tehdas oli hmm... rustiikkinen laitos. Mumm`lla oli panostettu shampanjan mystifiointiin ja meidät vietiin pimeisiin kellareihin, joissa valaistus oli hienosti suunniteltu. Siellä emme edes päässeet varsinaisiin tuotantolaitoksiin. Ehkä he pelkäsivät, että metalliset tankit pilaavat illuusion. Charles de Cazanovilla viittoiltiin auliisti pihalle kohti tankkiautoa, kun kysyin millä neste kuljetetaan pullotettavaksi.

Pullot kypsymässä
Saimme myös tuoksutella tynnyreiden korkkeja. Tynnyrin ikä tuo shampanjaan mukaan oman arominsa. Kahden samoista rypäleistä tehdyn juoman tuoksut olivat täysin erilaiset. Toista kypsytettiin uudemmassa ja toista vanhemmassa tynnyrissä.

Kierroksen päätteeksi maistelimme kolmea Charles de Cazanovan shampanjaa. Arlequin, joka oli kuiva kaikista kolmesta rypäleestä koottu juoma, Rose-shampanjaa ja vintage 2006. Vintage oli ehdottomasti parasta. Kannattanee siis jatkossa hankkia edullisemmilta merkeiltä vintage-laatuisia viinejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti